Okrugli sto “Put ka pravednoj energetskoj tranziciji opštine Pljevlja”

Dana 26.04.2023. u Pljevljima je održan Okrugli sto “Put ka pravednoj energetskoj tranziciji Opštine Pljevlja” u okviru projekta koji realizuje Centar za klimatske promjene, a za koji je dobio podršku Ministarstva kapitalnih investicija.

Održane su 3 sesije:
1. Sesija: Planovi rudarsko-energetskog kompleksa u kontekstu pravedne tranzicije
2. Sesija: Programi podrške zaposlenima i privredi Pljevalja u procesu pravedne tranzicije
3. Sesija: Uloga organizacija civilnog društva u procesu pravedne tranzicije

  • Direktorica Centra za klimatske promjene, Ivana Vojinović je podsjetila da je Crna Gora u obavezi da se uskladi sa klimatskim i energetskim ciljevima EU.
  • Generalna direktorica u Ministarstvu kapitalnih investicija, Sanja Pavićević je informisala o aktivnostima na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana.
  • Menadžerka opštine Pljevlja Nataša Marković je pozdravila to što je Centar organizovao Okrugli sto u Pljevljima, jer je riječ o temi koja utiče na sudbinu građana Pljevalja.
  • Dušan Janjušević, predsjednik Odbora direktora A.D Pljevlja predstavio je planove koje kompanija ima vezano za modernizaciju tehnološkog procesa, pokretanje cementne industrije sa niskim emisijama gasova, a što treba da pomogne u tranziciji.
  • Veselin Sekulić, pomoćnik izvršnog rukovodioca Proizvodnja EPCG je upoznao sa aktivnostima na projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane i toplifikacije.
  • Direktor Eko fonda, Draško Boljević je predstavio projekte Fonda i naglasio neophodnost da opštine budu aktivnije u korišćenju sredstava.
  • Aleksandar Rakočević, pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje je istakao aktivne politike koje treba da smanje jaz između ponude i tražnje na tržištu rada.
  • Milorad Mitrović, direktor NVO Breznica je podsjetio na višegodišnje zalaganje njegove organizacije da se pljevljacima garantuje pravo na zdravu životnu sredinu.
  • Aleksandar Perović, direktor NVO Ozon upoznao je sa višedecenijskim aktivnostima njegove organizacije na jačanju aktivizma i informisao o planovima jačanja kapaciteta Arhus centara.
  • Predstavljajući publikaciju, koautorka Milica Daković je istakla da će Pljevlja biti “epicentar” pravedne tranzicije.

Potpisan memorandum o saradnji u oblasti “ESG principi u korporativnom poslovanju i dekarbonizaciji”

Centar za klimatske promjene prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica, AvantGarde Group i E3 Consulting Montenegro danas su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti ESG principa u korporativnom poslovanju i dekarbonizaciji.

Memorandum naglašava važnost uvođenja koncepta društvene odgovornosti u sferu korporativnog poslovanja, karbonske neutralnosti, inkorporiranje ESG principa u okvir poslovanja i donošenja investicionih odluka, te da primjena istih može stvoriti jedinstvene prilike i konkurentske prednosti za kompanije koje na ozbiljan način razumiju pitanje klimatskih promjena i proaktivno promovišu karbonsku neutralnost.

Prednosti primjene ESG principa predstavljaju: stvaranju nove vrijednosti za kupce, povećanje kapitalizacije kompanija, smanjenje troškova energije, povećanje konkurentnosti proizvoda i usluga, pristup “zelenom” kapitalu i privlačenje “zelenih” investicija, povećanje društvene odgovornosti poslovanja i motivacije zaposlenih, kao i privlačenje i zadržavanje najboljih kadrova, ubrzanje pristupnog procesa EU.

Ovaj Memorandum je jedan od pokazatelja i dokaza posvećnog rada, Centra za klimatske promjene prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica ka unaprijedjenju, očuvanju i promociji životne sredine i prirodnih resursa, kao i borbe protiv klimatskih promjena u Crnoj Gori.

Seminar o ESG principima u korporativnom poslovanju i dekarbonizaciji u Privrednoj komori Crne Gore

Danas su Privredna komora Crne Gore, Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju UDG, AvantGarde Group i E3 Consulting, organizovali Seminar o ESG principima u korporativnom poslovanju i dekarbonizaciji.

U ime Centra , prisutne je pozdravila direktorica, Ivana Vojinović, koja je ukazala na značaj sprovođenja ESG principa i dekarbonizacije u Crnoj Gori.

Ostali govornici i predavači na Seminaru bili su:

  • Nikola Vujovic, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore
  • mr Milica Daković, direktorica E3 Consulting
  • dr Rastislav Vrbensky, izvršni direktor AvantGarde Group
  • Mariana Olshanskaya
  • Aleksandra Novikova
  • Julia Massey
  • Gabor Szarvas

Teme na seminaru bile su:

  • Uvod u dekarbonizaciju
  • Dekarbonizacija: Industrija i turizam
  • Dekarbonizacija bankarskog sektora i finansiranje dekarbonizacije

Na seminaru je istaknuto nekoliko ključnih tačaka i izazova sa kojima se Crna Gora i Evropa susrijeću, kao što inkorporiranje ESG standarda u okvir poslovanja i donošenje investicionih odluka, društvene i finansijske koristi od sprovođenja ESG standarda, karbonska neutralnost, karbonski otisak, energetska efikasnost i uvođenje obnovljivih izvora energije, povećanje konkurentnosti, pristup “zelenom” kapitalu i investicijama, EU pravne tekovine…