Webinar o promovisanju zelenih tranzicija

🌿 Dvodnevni vebinar bio je dublje uronjenje u ulogu neekoloških OCD-a u promovisanju zelenih tranzicija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.🌿

Dr. Ivana Vojinović nas je vodila kroz istoriju i razvoj politike EU zaštite životne sredine i klimatskih promjena, vešto ocrtavajući Evropski zeleni sporazum kao novu mapu puta ka održivom razvoju. Njene uvide u finansijske mehanizme Zelenog sporazuma pružile su sveobuhvatno razumijevanje njegove strateške primjene.

Toni Vidan, istaknuta ličnost u zagovaranju zaštite životne sredine sa Zelene akcije / FOE Hrvatska — pružio je dubinsku analizu Zelenog sporazuma EU. Fokusirao se na osnove, politički okvir, a posebno na ulogu energetskog sektora u postizanju klimatske neutralnosti. Prezentujući studiju slučaja, dekarbonizaciju energetskog sektora, Toni je primijetio: “Zajednička energija takođe je društveno održiva zbog lokalnog vlasništva.”

Dan 2 🌱 dr. Ivana Vojinović dala nam je uvid u zelenu tranziciju u kontekstu Evropskog zelenog sporazuma i dostizanje klimatske neutralnosti. Predstavila je Zelenu agendu za Zapadni Balkan i njene glavne stubove:

🌳Klimatske akcije (uključujući dekarbonizaciju, energetiku i mobilnost)
🍏Cirkularna ekonomija (adresiranje otpada, recikliranje, održivu proizvodnju i efikasnu upotrebu resursa)
♻️Bioraznolikost (ciljajući na zaštitu i obnovu prirodnog bogatstva regiona)
🚜Borba protiv zagađenja vazduha, vode i zemlje
🌿Održivi sistemi hrane i ruralna područja