Klimatske promjene i njihov uticaj na države Zapadnog Balkana u kontekstu bezbjednosti i sigurnosti

❗️Direktorica Centra za klimatske promjene UDG, Ivana Vojinović bila je panelista na NATO Parlamentarnoj Skupštini u okviru 105. Rose-Roth seminara, održanoj u Sarajevu, na kojem je govorila je na temu “Klimatske promjene i njihov uticaj na države Zapadnog Balkana u kontekstu bezbjednosti i sigurnosti”.

❗️Zapadni Balkan je među najranjivijim regionima u Evropi na klimatske promjene, pa sve države Zapadnog Balkana moraju da rade zajedno na ublažavanju njihovih uticaja i prilagođavanju regiona zelenijoj budućnosti.

Na panelu koji se bavio temom klimatskih promjena u kontekstu stabilnosti i sigurnosti, a na kojem su pored Ivane Vojinović govorili Lejla Šuman, direktorica REC BiH i Goran Svilanović, međunarodni konsultant, razmijenjeni su stavovi o klimatskoj otpornosti, proaktivnom angažmanu u politici i razmjeni najbolje prakse, što su izazovi koji zahtijevaju dugoročno strateško razmišljanje i djelovanje.

Seminar je organizovan u saradnji sa Komitetom za odbranu i sigurnost Parlamentarne Skupštine NATO-a i Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, a dobio je finansijsku podršku od švajcarskog Saveznog ministarstva odbrane i nenovčanu podršku od Ženevskog centra za upravljanje bezbjednosnim sektorom (DCAF).

Događaj je okupio 51 člana parlamenta iz 10 NATO saveznika i 6 parlamentarnih partnera u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a, kao i lidere Vlade Bosne i Hercegovine i Parlamenta, regionalne i međunarodne stručnjake, te predstavnike lokalnih ambasada.