Dr Ana Lührmann, državna ministarka za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke 🇩🇪 posjetila je Centar za klimatske promjene UDG

❗️Ovom prilikom, ministarka Lührmann je ukazala na važnost napora koje EU i posebno SR Njemačka ulažu na polju postizanja klimatske neutralnosti. Kao važnu poruku, ministarka Lührmann je navela usvojene zaključke Konferencije o klimi iz Dubaija iz decembra 2023. na kojoj je donijet zaključak da čitav svijet sa upotrebe uglja pređe na upotrebu obnovljivih izvora energije.

❗️Direktorica Centra za klimatske promjene UDG, dr Ivana Vojinović upoznala je ministarku da Crna Gora🇲🇪 pripada regionu Evrope koji je najranjiviji na posljedice klimatskih promjena, te da je u zadnjih 30 godina došlo je do rasta prosječne temperature za 1.1 C. Vojinović je ukazala na nužnost da Crna Gora poveća svoju klimatsku ambiciju u odnosu na smanjenje emisija gasova se efektom staklene bašte sa postojećih 35% na 55% do 2030, kao i na ubrzanje usvajanja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji bi trebalo da integriše klimatsko-energetski okvir EU do 2030.

🟢 Sastanku su prisustvovali Draško Boljević, direktor Eko Fonda, Nikola Vujošević, predstavnik Ministarstva energetike i rudarstva i Jasna Sekulović ispred GIZ-a. Njemačku delegaciju predstavljali su Nj.E Peter Felten, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Mareike Well i Frédéric Jörgens, iz Saveznog ministarstva vanjskih poslova i Enis Čindrak iz Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori.

❗️Posjetu Univerzitetu Donja Gorica, ministarka Lührmann je zaokružila predavanjem studentima UDG👩‍🎓👨‍🎓na temu klimatskih promjena🔥💨 i prednosti koje ekološki prihvatljiv način života donosi građanima EU.🌲🌳

Treća epizoda podcast-a “Program ekonomskih reformi u Crnoj Gori” koji je realizovao Institut za strateške studije i projekcije

Predstavljen je projekat “Dekarbonizacija Crne Gore kroz vezu klimatskih promjena i diplomatije (#CLEDEXUS#)”, za koji je dobijena podrška Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori.

Kao i projekat “Mladi za održivi i cirkularni tekstil“👚👧🏻👖, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija 🇪🇺, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Podcast

Rezultati istraživanja o informisanju žena u Crnoj Gori o korišćenju hemikalija

🟢 Opšti cilj projekta “Znanjem o hemikalijama ka održivoj zajednici” je smanjenje zagađenja životne sredine hemikalijama🧪 kroz jačanje uloge OCD u ispunjenju obaveza iz procesa 🇪🇺 integracija, što će se sprovesti edukacijom mladi, pri čemu će biti obezbijeđeni početni inputi za donosioce odluka kroz kvalitetno strukturirana istraživanja📊 o načinima upotrebe i odlaganja hemijskih proizvoda, kao i nivoa svijesti o opasnostima od ove vrste zagađenja.

🟡 Projekat “Znanjem o hemikalijama ka održivoj zajednici” podržan je grantom SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan koji implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) – BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) – Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) – Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

🔵 SMART Balkans ima za cilj da doprinese jačanju participativnih demokratija i euroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje OCD za snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj u Albaniji 🇦🇱, Bosni i Hercegovini 🇧🇦, Kosovu 🇽🇰 , Crnoj Gori 🇲🇪, Sjevernoj Makedoniji 🇲🇰 i Srbiji 🇷🇸.

SMARTLY connected! Western Balkans need a SMART approach!