Dr Ana Lührmann, državna ministarka za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke 🇩🇪 posjetila je Centar za klimatske promjene UDG

❗️Ovom prilikom, ministarka Lührmann je ukazala na važnost napora koje EU i posebno SR Njemačka ulažu na polju postizanja klimatske neutralnosti. Kao važnu poruku, ministarka Lührmann je navela usvojene zaključke Konferencije o klimi iz Dubaija iz decembra 2023. na kojoj je donijet zaključak da čitav svijet sa upotrebe uglja pređe na upotrebu obnovljivih izvora energije.

❗️Direktorica Centra za klimatske promjene UDG, dr Ivana Vojinović upoznala je ministarku da Crna Gora🇲🇪 pripada regionu Evrope koji je najranjiviji na posljedice klimatskih promjena, te da je u zadnjih 30 godina došlo je do rasta prosječne temperature za 1.1 C. Vojinović je ukazala na nužnost da Crna Gora poveća svoju klimatsku ambiciju u odnosu na smanjenje emisija gasova se efektom staklene bašte sa postojećih 35% na 55% do 2030, kao i na ubrzanje usvajanja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji bi trebalo da integriše klimatsko-energetski okvir EU do 2030.

🟢 Sastanku su prisustvovali Draško Boljević, direktor Eko Fonda, Nikola Vujošević, predstavnik Ministarstva energetike i rudarstva i Jasna Sekulović ispred GIZ-a. Njemačku delegaciju predstavljali su Nj.E Peter Felten, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Mareike Well i Frédéric Jörgens, iz Saveznog ministarstva vanjskih poslova i Enis Čindrak iz Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori.

❗️Posjetu Univerzitetu Donja Gorica, ministarka Lührmann je zaokružila predavanjem studentima UDG👩‍🎓👨‍🎓na temu klimatskih promjena🔥💨 i prednosti koje ekološki prihvatljiv način života donosi građanima EU.🌲🌳