Održiva energija i ekonomski razvoj: Kako obnovljiva energija doprinosi?

🟢 Direktorica Centra za klimatske promjene UDG, dr Ivana Vojinović govorila je na Panelu “Održiva energija i ekonomski razvoj: kako obnovljiva energija doprinosi?” koji održan je u okviru kampanje “Pokrenimo čistu energiju” ⚡️🌞💨 koju Evropska kuća realizuje sa Udruženjem mladih Korak sa naukom u ime Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

🔸”Čitav svijet čeka globalna energetska transformacija, a Crna Gora mora da prati globalne trendove da ne bi ostala zarobljena u konvencionalnim izvorima energije”, poručila je direktorica Centra za klimatske promjene UDG, Ivana Vojinović.

🔸Izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja EPCG, Bojan Đordan, kazao je da je nauka prepoznala ljudski faktor kao glavni uzrok klimatskih promjena i treba da vidimo kako da se izborimo sa tim.

🔸Rukovoditeljka tima za zeleni i inkluzivni rast UNDP, Aleksandra Kiković, kazala je da zelena energija donosi i zelene poslove, treba da pripremimo ekonomiju i lokalnu zajednicu na generisanje poslovnih i životnih prilika koje neće zavisiti od uglja.