Svjetski dan voda

🌍Čista voda je pokretačka snaga života. Voda je suštinski resurs za ljude i prirodu i regulisanje klime, a ključna je i za poljoprivredu i proizvodnju energije. Voda se suočava sa mnogim pritiscima, uključujući zagađenje industrijskim hemikalijama, pesticidima, hranljivim materijama i farmaceutskim proizvodima, klimatskim promjenama.

💧Uvažavajući činjenicu da „voda nije komercijalni proizvod kao drugi, već nasljeđe koje mora biti štićeno, branjeno i tretirano kao takvo“, politika kvaliteta vode u EU je najšire regulisano pitanje zakonodavstva EU u oblasti životne sredine. Implementacija standarda EU u oblasti kvaliteta voda za države kandidate za članstvo u EU treba da obezbijedi da se ostvare sljedeći ciljevi:
✔️sigurnost snabdijevanja vodom za piće i za ostale ekonomske upotrebe,
✔️čista voda za kupanje,
✔️kvalitet i kvantitet vodnih resursa dovoljan da održi “dobar status” i funkcionisanje vodne sredine, kao i da zadovolji potrebe močvara i kopnenih ekosistema i staništa za vodom,
✔️zaštita i očuvanje morske sredine,
✔️spriječavanje ili smanjivanje negativnog uticaja poplava i minimiziranje uticaja suša.

🌊U kontekstu teme Dana voda 2024 o potrebi zajedničkog rada na balansiranju potreba, kako niko ne bi bio zapostavljen i kako bi voda postala katalizator mirnijeg svijeta, podsjećam na riječi nobelovca Henry Kissinger-a: „Onaj ko vlada naftom, vlada državama. Onaj ko vlada hranom, vlada ljudima. Onaj ko vlada pitkom vodom, vlada životom“. Drugim riječima, svaki euro uložen u unaprijeđenje kvaliteta i izdašnosti vode dovodi do neprocjenjivih zdravstvenih i ekoloških koristi, obnavljanja slatkovodnih ekosistema i prirodne funkcije rijeka, ali i do značajnog smanjenja poplavnih rizika i materijalnih šteta, kao i ekonomsko-društvenih koristi.